آژانس هواپیمایی و مسافرتی آفتاب ساحل آبی
آژانس هواپیمایی و مسافرتی آفتاب ساحل آبی
  • آدینه 20 مهر 1403
  • Friday  11  October  2024
  • آدینه 20 مهر 1403
  • آژانس هواپیمایی و مسافرتی آفتاب ساحل آبی ، شرکت خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی
  • فروش بلیت به ایرانیان خارج از کشور ، پرداخت پول توسط بانک و دریافت آنلاین بلیت
  • مجری مستقیم تور دبی ، رزور بهترین هتلهای دبی در سریعترین زمان و بهترین نرخ
  • صدور بلیت هواپیما و پروازهای داخلی و خارجی ، بلیتهای داخلی ایران ایر ، ماهان ، آسمان ، آتا ، قشم ، معراج ، تابان ، کارون ، زاگرس
  • خدمات آنلاین مسافرتی ، صدور بلیت هواپیما بصورت اینترنتی و پرداخت از طریق کارتهای شتاب بانکی
  • فروش بلیت خارجی ترکیش ، امارات ، قطری ، چاینا ساترن ، لوفتانزا ، ایر فلوت ، آلیتالیا ، اکراین ، عمان ، ایژین به شهرهای جهان
  • پرداخت از طریق سیستم بانکی و دریافت مدارک بدون مراجعه حضوری
  • مجری مستقیم تور دبی تایلند مالزی ترکیه چین ارمنستان روسیه بالی هند پوکت آنتالیا استانبول
  • اخذ وقت سفارت و وایز فیش بانکی و دریافت پاسپورت بدون حضور مجدد مسافر
  • آژانس هواپیمایی و مسافرتی آفتاب ساحل آبی ، شرکت خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی
X
خرید اینترنتی و آنلاین بلیط هواپیما ، ارزان ، سریع و مطمئن

تور استانبول 3 شب و 4 روز پرواز ترک ترانسفر اختصاصی با صبحانه فقط 10050000 تومان

تور استانبول 3 شب و 4 روز پرواز ترک ترانسفر اختصاصی با صبحانه فقط 10050000 تومان

تور ویژه انتالیا با پرواز مستقیم ترک سرویس uall فقط 24200000 تومان

درباره ایران

 

درباره ایران

درباره ایران

کشورايران، با تاریخی ده هزارساله، در جنوب غربی آسیا و درمنطقه خاور ميانه، با وسعتی حدود ۱٬۶۴۸٬۱۹۵ کیلومترمربع ، واقع شده است که از لحاظ مساحتی جزو هجدهمين كشور جهان محسوب مي شود. این کشور از شمال به ارمنستان،آذربایجان و ترکمنستان ، از شرق به افغانستان و پاکستان، از غرب به ترکیه و عراق و از جنوب به خلیج فارس و دریای عمان محدود می شود.
پايتخت کشورایران، تهران است كه بزرگترين شهر ايران نیز به شمار می آید. براساس آخرین تقسیمات کشوری ، این کشور دارای ۳۱ استان و ۲۶۸ شهرستان می باشد .
کشور ایران همانند سایر کشورهای جهان دارای زبان و دین رسمی، پرچم، تقویم و واحد پول مستقلی است . به طوری که زبان رسمي در ايران فارسي و دين رسمي اين كشور اسلام است.
در ايران جهت رانندگي راست است و ‌ ولتاژ برق مصرفي خانگي ۲۲۰+ براي دستگاه هاي برقي خانگي در نظرگرفته شده است.
پيش شماره تلفن در كشور ايران ۰۰۹۸ و دامنه اينترنتي آن ir. است.
همچنین نشانی درگاه ملی کشور ایران در فضای مجازی که از آن به عنوان «درگاه خدمات الکترونیکی ایران» یاد می شود iran.ir است

تاریخچه ایران

كشور ايران، يكي از قديمي ترين كانون هاي شكل گيري تمدن در دنيا محسوب مي شود و با داشتن بيش از ۹ هزار سال قدمت، در زمره كشورهايي با تاريخ كهن قرار دارد. تاريخ اسكان بشر در فلات ايران به دوره نوسنگي بازمي گردد و قديمي ترين كانون هاي سكونت بشر در ايران، در مجاورت كوه هاي زاگرس و البرز شكل گرفته است.
مهم ترين كانون هاي باستاني ايران عبارت از تپه سيلك كاشان، تپه حصار دامغان، تورنگ تپه گرگان، تپه حسنلو در آذربايجان، تپه مارليك در رودبار و هم چنين شوش كه در خوزستان است. كاوش هاي باستان شناسي در اين كانون ها،‌ حاكی از وجود آثاري است كه قدمت برخي از آنها به هزاره پنجم پيش از ميلاد بازمي گردد.
مهاجرت قوم هاي آريايي به فلات ايران از هزاره دوم پيش از ميلاد آغاز شد.از ميان قوم آريايي،‌ پارت ها در خراسان، مادها در غرب و پارس ها در جنوب ايران مستقر شدند كه در اين ميان امپراتوري مادها در هگمتانه يا همدان كنوني پا گرفت.
هخامنشيان پس از پيروزي بر مادها و تسخير پايتخت آنان، نخستين امپراتوري بزرگ ايران را تشكيل دادند. به طوري كه حدود متصرفات آنان در زمان داريوش اول (۴۸۵ -۵۲۲ ق.م) از جلگه رود سند در مشرق تا مرزهاي يونان در مغرب مي رسيد.
بناهاي تخت جمشيد و پاسارگاد از آثار اين دوره اند كه جزو باارزش ترين بناهاي باستاني ايران و جاذبه هاي جهانگردي جهان به شمار مي روند.
پس از انقراض هخامنشيان و به آتش كشيده شدن تخت جمشيد توسط اسكندر، سلوكي ها به مدت كوتاهي بر ايران تسلط يافتند. در حدود سال ۲۵۰ ق.م پارت ها كه يكي از قوم هاي سواركار آريايي بودند از خراسان به سمت غرب و جنوب غربي پيشروي كردند و امپراتوري خود را در تيسفون بنيان نهادند. اين امپراتوري تا سال ۲۲۴ پس از ميلاد دوام يافت.
ساسانيان با پيروزي بر آخرين پادشاه پارتي در ۲۲۵ م . امپراتوري جديدي به وجود آورند كه تا اواسط قرن هفتم ميلادي دوام آورد.
از دوره ايران باستان، آثار تاريخي و بناهاي بسياري به جامانده است كه در اين زمينه مي توان علاوه بر تخت جمشيد و پاسارگاد به شوش، شوشتر، همدان، فيروز آباد، نقش رستم، تاق بستان، سروستان و نيشابور اشاره كرد.
پيشروي اسلام در ايران در نيمه اول قرن هفتم ميلادي و پس از فروپاشي امپراتوري ساساني روي داد. از آن پس دوره جديدي در تاريخ ايران آغاز شد كه دگرگوني هاي بنيادي بسياري در اوضاع اجتماعي، سياسي، مذهبي، حكومت و مردم به وجود آورد. با روي كار آمدن خلفاي اموي و عباسي جنبش هاي استقلال طلبانه قابل توجهي در ايران شكل گرفت و در ادامه منجر به تسلط قوم هاي بيگانه آسياي مركزي مانند تركان سلجوقي، مغول ها و تيموريان شد.
در دوره صفويان دومين امپراتوري بزرگ ايران پا گرفت و مذهب تشيع رسميت پيدا كرد. با انحطاط و سقوط صفويان، حكومت هاي افشاريان و زنديه بر اريكه قدرت تكيه زدند.
پس از حكومت زنديان، حكومت قاجار روي كار آمد و زمينه براي نفوذ قدرت هاي بيگانه نظير روس و انگليس فراهم شد. در همين دوره جنبش هاي اجتماعي تنباكو، انقلاب مشروطيت، قيام جنگل و قيام شيخ محمد خياباني به وقوع پيوست و پس از سقوط قاجار ، با روي كار آمدن رضا خان ميرپنج، سلسله پهلوي روي كار آمد.
پس از سقوط دولت رضا خان، محمد رضا پهلوي، پس از پدرش به حكومت رسيد. وي كه دومين و آخرين پادشاه ايران محسوب مي شود با کودتای ۲۸ مرداد، قدرت استبدادی خود را تحكيم كرد. اما سرانجام به رهبري حضرت آيت الله خميني و خواست اكثر مردم ايران، انقلاب شكوهمند اسلامي در ۲۲ بهمن سال ۱۳۵۷ به پيروزي رسيد.
با برچيده شدن سلسله استبدادي پهلوي، نظام سیاسی ايران پس از ۲۵۰۰ سال از نظام سلطنتی به نظام جمهوری اسلامی تغییر یافت. بدين ترتيب در ۱۲ فروردين سال ۱۳۵۸ با راي ۹۸/۲ درصد مردم، نظام جمهوري اسلامي ايران با شعار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی به عنوان نظام رسمي ايران شناخته شد.

 

اقوام و زبان

جمعيت ايران مطابق سرشماری سال ۱۳۸۵ بيش از ۷۰٬۴۷۲٬۰۰۰ نفر است. بيش از نيمي از جمعيت ايران را جمعيت فعال تشكيل مي دهد و در حدود ۳۹/۵ درصد كل جمعيت ايران زير ۱۴ سال سن دارد.
بدين ترتيب، جمعيت ايران از نظر تركيب سني جزو جوان ترين جمعيت ها در ميان كشورهاي دنياست.

از جايي كه ايران بر سر راه آسيای مركزي، تركيه و كشورهاي غربي قرار گرفته است،‌ متشكل از اقوام متعددي است كه همگي با داشتن حقوق برابر به صورت آزادانه در اين سرزمين زندگي مي كنند.
از ميان اصلي ترين اقوام ايراني مي توان فارس ها، كردها، لرها، بلوچ ها، بختياري ها، ترك هاي آذري، تالشی ها، تركمن ها، قشقايي ها و عرب ها را نام برد. البته با توجه به گستردگي و تنوع اقوام در كشور ايران، اقليت هاي قومي و گروه هاي نژادي كوچك تري نيز در ايران زندگي مي كنند.
مطابق قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، زبان و خط رسمي كشور ايران، زبان و خط فارسي است.
اما با توجه به اين كه ايران كشور بسيار پهناوری است و اقوام متعددي در آن زندگي مي كنند، بيش از ۷۵ زبان و گویش در كشور رواج دارد. عمده ترين گويش هاي زبانی در كشور ایران را فارسی، ترکی آذربایجانی، کردی، ترکمنی، گیلکی، مازندرانی، خلجی، تالشی، لری، بختیاری، عربی، بلوچی، لکی، دیلمی، تاتی، ارمنی، آشوری، مندایی، گرجی، عبری و کلدانی تشکیل می‌دهند.
براساس اصل پانزدهم قانون اساسی ایران، کتاب های درسی نيز در كشور ايران باید با زبان و خط فارسي تدريس شوند. ولی استفاده از زبان‌های محلی و قومی در مطبوعات، رسانه‌های گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است.

دین

در كشور ايران، دين اسلام و مذهب جعفري به عنوان دين و مذهب رسمي شناخته مي شود.

به طوري كه در اصل ۱۲ قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران آمده است، دين اسلام و مذهب جعفری دوازده امامی به عنوان مذهب رسمي كشور ايران شناخته شده است و سایر مذاهب اسلامی که در قانون اساسی به آنها تصریح شده شامل مذاهب چهارگانه اهل سنت (حنفی، شافعی، حنبلی، مالکی) و شیعیان زیدی (چهار امامی) نیز قانونی و دارای احترام کامل هستند.
هم چنین در اصل ۱۳ قانون اساسی، ایرانیان مسیحی، یهودی و زرتشتی به عنوان اقلیت دینی پذیرفته شده‌اند و می‌توانند در حدود قانون بر اساس کیش خود عمل نمایند.در كشور ايران، پيروان اديان آسمانی داراي آزادي عمل در انجام مناسبت ها و آيين هاي مذهبي خود هستند و مي توانند مطابق مذهب خود عمل كنند.

پرچم

پرچم جمهوري اسلامي ايران داراي سه رنگ است. رنگ هاي پرچم ايران را سبز و سفيد و سرخ تشكيل مي دهند و ترتيب قرار گرفتن آنها بدين شكل است كه رنگ سبز در بالاي پرچم، رنگ سفيد در وسط پرچم و رنگ سرخ در قسمت پايين پرچم قرار دارد.

هر يك از رنگ هاي پرچم ايران، نشانه يكي از اصلی ترين اعتقادات مردم كشور است. در اين ميان، رنگ سبز نشانه دين اسلام است كه مذهب رسمي كشور ايران محسوب مي شود. رنگ سفيد، نمادي از صلح و آرامش و رنگ سرخ، نشانه گرامي بودن خون شهداي ايران در نزد مردم و نظام جمهوري اسلامي ايران است.

در وسط پرچم ايران و بر روي رنگ سفيد آن، علامت «الله» قرار دارد كه به نوعي نشانه جمهوري اسلامي ايران است.
در پرچم ايران، ‌شعار «الله اکبر» به نشانه پيروزي انقلاب اسلامي در ماه بهمن كه يازدهمين ماه از سال است، یازده بار در رنگ سبز و یازده بار در رنگ سرخ تكرار شده است. از اين روي، شعار «الله اكبر» بیست و دو بار به صورت پشت سر هم در مرز رنگ سرخ و سبز با رنگ سفید تکرار شده است.

تقویم

تقويمي كه در كشور ايران، مورد استفاده قرار مي گيرد به تقويم جلالي معروف است و يكي از اولين و در عين حال دقيق ترين انواع تقويم در جهان محسوب مي شود.

در كشور ايران، هر ساله روز اول فروردين كه مصادف با نخستين روز از فصل بهار است، سال نو آغاز مي شود و ايرانيان سال نو را كه همراه با فرارسيدن بهار است و به آن نوروز می گويند، جشن مي گيرند. جشن نوروز ايرانيان، توسط سازمان ملل متحد نيز به رسميت شناخته شده و به عنوان ميراث جهاني به ثبت رسيده است. عيد نوروز در تقويم ايران ۱۳روز است كه از آخرين روز آن با عنوان روز طبيعت و يا سيزده به در ياد مي شود.

در كشور ايران، ۱۲ ماه، چهار فصل و ۳۶۵ روز وجود دارد. شش ماه اول سال در ايران۳۱ روزه، پنج ماه بعدي ۳۰ روزه و یک ماه آخر ۲۹ روزه است که در سال‌های کبیسه ۳۰ روز می‌شود.در تقويم ايران، مهم ترين اعياد مذهبي، مناسبت هاي ملي و برخي از سوگواري ها تعطيل رسمي است كه معمولا به رنگ قرمز نمايش داده مي شود.

مبدا تاريخ رسمي كشور ايران، نيز هجري شمسي است كه به مناسبت هجرت پيامبر اسلامي(ص) از مكه به مدينه نامگذاري شده است. از اين روي، تقويم رسمي ايراني بر اساس سال شمسي و ماه هاي ايراني تنظيم مي شود.

پول

واحد رسمي پول در كشور ايران، ريال است و كليه داد و ستدهاي جاري در اين كشور بر مبناي اين واحد صورت مي گيرد.البته بسياري از خريد و فروش هاي معمولي و روزانه بر اساس تومان صورت مي گيرد كه و مي توان گفت، تومان در ميان مردم ايران، رايج تر از ريال مورد استفاده قرار مي گيرد.هر ده ريال معادل يك تومان است.

يكي ديگر از متداول ترين مقیاس ها و واحدهای اندازه گیری كه در ايران مورد استفاده قرار مي گيرد، واحد وزن است. واحد وزن در كشور ايران به صورت كيلوگرم محاسبه مي شود. هر يك هزار كليوگرم، معادل يك تن است. واحد طول نيز در كشور ايران به سانتي متر، متر يا كيلومتر است و واحد مايعات نيز به ليتر يا متر مكعب است. هر يكصد سانتي متر، يك متر است. همچنين مقياس مساحت نيز متر مربع و هكتار است كه معمولا در هنگام محاسبه مساحت مزارع، آپارتمان و ويلا مورد استفاده قرار مي گيرد.

 

اقتصاد 

براساس اصل چهل و چهار قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، اقتصاد ايران از نظر مالكيت به سه بخش دولتي، خصوصي و تعاوني تقسیم می شود و اصلي‌ترين شكل مالكيت در دو بخش دولتي و خصوصي متمركز شده و تنها ۲/۵ درصد از مالكيت اقتصاد كشور در قالب تعاوني‌ها شكل گرفته است. یکی از عمده‌ترين منبع درآمدهاي بودجه دولت به ویژه در چهار دهه اخير، از فروش و صادرات نفت و گاز به دست آمده که اين مقدار در سال ۱۳۷۴ حدود ۶۴ درصد كل درآمدهاي دولت بوده است. ولی با وجود نوسانهاي شديد قيمت جهاني نفت خام و كاهش نسبي ارزش آن، اين ماده، همچنان نقش اصلي خود را در ساختار اقتصادي كشور حفظ كرده و منبع اصلي درآمدهاي ارزي و منشا بسياري از ديگر درآمدهاي داخلي و خارجي كشور است. بنابراین می توان چنین گفت؛ توليد ناخالص داخلي از بخش هاي كشاورزي، صنعت و معدن، خدمات و نفت تركيب يافته است که در این میان برای جلوگیری از وابستگی تام به درآمدهای ارزی ناشی از صادرات نفت خام و نیز به سبب موقعیت متزلزل نفت در بازاهای جهانی، سهم نفت در تولید ناخالصی داخلی کشور کاهش یافته و سهم بخش صنعت و معدن و بخش کشاورزی افزایش یافته است. به طوری که به ویژه بخش آب، برق و گاز در بخش صنعت و معدن پر رونق ترین شاخه اقتصاد کشور بوده است.

بانک


با افزایش داد و ستد و مبادله کالا در جامعه بشری و نیز با گسترش تجارت و گردش پول در چرخه اقتصادی کم کم نیاز به خدمات بانکی محسوس شد و در ابتدا موسساتی برای جلوگیری از خطرات ناشی از نقل و انتقال پول و نیز برای سهولت وصول مطالبات مشتریان دور و نزدیک وظایف نگهداری و سرمایه گذاری را برعهده گرفتند. در تعریف بانک آمده است: « بانک نهادی اقتصادی است که وظیفه هایی چون تجهیز و توزیع اعتبارات، عملیات اعتباری، عملیات مالی، خرید و فروش ارز، نقل و انتقال وجوه، وصول مطالبات اسنادی و سود سهام مشتریان، پرداخت بدهی مشتریان، قبول امانات، نگهداری سهام و اوراق بهادار و اشیای قیمتی مشتریان، انجام وظیفهٔ قیمومیت و وصایت برای مشتریان، انجام وکالت خریدیا فروش را بر عهده دارند.

بورس


کلمه بورس از زبان فرانسه گرفته شده و به معنای «کیف پول» است. کارکرد اساسی بورس به عنوان نهاد سازمان یافته ای که جزو نهادهای عمده و اساسی در بازار سرمایه به شمار می رود دارای وظایف چندگانه در کنار موسسات و سازمان های دیگر است. انتقال ریسک و توزیع آن، شفافیت اطلاعات، کشف قیمت، ایجاد بازار رقابتی، جمع آوری سرمایه ها و پس اندازهای کوچک برای تامین سرمایه مورد نیاز فعالیت های اقتصادی است از جمله وظایف بورس به شمار می رود.

بازرگانی
بازرگانی یا تجارت به مبادله و داد و ستد کالا یا خدمات توسط اشخاص حقیقی و حقوقی گفته می شود. بنابراین زمانی که اشخاص به هنگام ارایه کالا یا خدمات دست به انجام هرگونه عمل قابل سنجش و اندازه گیری مادی زنند و در جریان این فرآیند اظهار رضایتی نمایند، در واقع خود به خود وارد بحث بازرگانی و تجارت شده اند.

بیمه
کلمه «بیمه» از زبان اردو گرفته شده و به معنای «ضمانت» است و به معنی عام « ضمانت جان یا مال» نیز به شمار می رود. در صنعت بیمه، افراد با پرداخت مبلغی، مسئولیت کالا، سرمایه و جان خود را به عهده دیگری می گذارند تا در هنگام بروز حادثه و زیان، شخص بیمه کننده، زیان وارده را جبران کند. بنابراین می توان در تعریف بیمه چنین عنوان کرد: «بیمه عملی است که به موجب آن بیمه گر در مقابل دریافت عوض به نام «حق بیمه یا وجه اشتراک» و به موجب مقررات خاص خسارات را جبران می کند و بدین ترتیب بیمه، باعث نوعی اطمینان در مقابل خطرهای احتمالی تلقی می گردد.»

گمرک
بارشد جامعه بشر و گسترش داد و ستدهای داخلی و حتی فرامرزی شدن داد و ستدها و توسعه مبادلات خارجی، حکومت ها به فکر ایجاد سازمان مالی و اقتصادی جهت کنترل واردات، صادرات و انحصارات قلمرو حکومتی خود، افتادند . براساس تعریف ارایه شده از سوی شورای همکاری گمرکی: سازمان دولتی که مسئول اجرای قانون گمرک و اجرای قانون گمرک و وصول حقوق ورودی و صدوری و همچنین واردات، ترانزیت و صادرات کالا می باشد، گمرگ نامیده می شود.

مالیات
«مالیات»؛ در فرهنگ لغت به معنی: اجرو پاداش، باج و خراج، زکات مال، جریمه اى که حکومت به مناسبت ارتکاب جرایم ویژه از مرتکبین مى گیرد و بالاخره مالى که دولت ها، سالانه از شهروندان خود می گرفتند. ولی امروزه اقتصاددانان تعاریف جدیدی از مالیات ارایه داده اند که عبارتند از: قسمتی از در آمد یا ثروت افراد که به منظور پرداخت بخشی از هزینه های عمومی و حفظ منافع اجتماعی و اقتصادی و سیاسی کشور به موجب قانون به وسیله دولت وصول می شود

صنعت و معدن

یکی از اصلی ترین پایه های اقتصاد در کشور ایران، «صنعت و معدن» است. صنعت هر کشور در کنار معدن و کشاورزی آن کشور می تواند تمامی فعالیت های تولیدی یک جامعه را در بر گیرد و به طور مسلم نقش حیاتی را در پیشرفت اقتصادی کشور ایفا می کند. در این بخش به اختصار به کلیه صنعت یا صنایع و کلیه معدن ها و یا معادن کشورمان می پردازیم.
«صنایع»، مجموعه ای از صنعت های مختلفی است که تمام فعالیت های اقتصادی را که با تولید کالا، خدمات و با استفاده از ماشین آلات و تجهیزات ساخت بشر سروکار دارد را شامل می شود. با وجود اختلاف نظرها در خصوص تعاریف صنعت، پرفسور مایکل پورتر،یکی از برجسته ترین نظریه پردازان اقتصاد در جهان، صنعت را چنین تعریف می کند: «صنعت عبارت است از گروه شرکت هایی که محصولات آن ها جایگزین نزدیکی برای هم هستند.»
مهمترین و اساسی ترین صنایع ایران به ترتیب اولویت عبارتند از: نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، خودروسازی، سد سازی، نساجی، شیمیایی، غذایی، الکتریکی و الکترونیکی. البته علاوه بر این ها صنایع در ایران شامل صنایع دستی از جمله: فرش ، گلیم و زیلو، منبت کاری، خاتم کاری و سفال گری می شود که ما در این جا، مهم ترین این صنایع را بیان می کنیم.

 

صنعت نفت

نفت؛ علاوه بر این که در عرصه تولید و اقتصاد از اهمیت ویژه ای برخوردار است، دارای پیشینه و تاریخ خاص خود نیز است. براساس اکتشافات باستان شناسی، مردم دره های نیل، دجله و فرات، چین و ایران از همان دوران آغازین با میدا ن نفتی مسجدسلیماننفت آشنا بوده اند و از قیر به عنوان ملاط در ساختمان، نصب و چسباندن جواهرات و ظروف سفالی و اندود کردن کشتی ها استفاده می کردند.

 

 

 

صنعت گاز

براساس نوشته های مورخین، کشور ایران، به ویژه در مناطق غرب و جنوب غرب دارای حوزه های مهم نفت و گاز هستند. در گذشته برخی از سفره های زیرزمینی با فرسایش خاک و یا حرکت گسل ها، به دلیل عمق کم، در سطح گاز آغاجاریزمین جاری بودند و ایرانیان از نفت و گاز به گونه ای ابتدایی، تصادفی و بدون برنامه ریزی و بیشتر به منظور روشن نگه داشتن آتش معابد و آتشکده ها استفاده می کردند.

 

 

 

صنعت پتروشیمی

«صنایع پتروشیمی» در ایران ، قدمتی نزدیک به ٤٠ سال دارد. تاسیس «بنگاه کود شیمیایی» و به دنبال آن آغاز عملیات احداث «کارخانه کود شیمیایی» در سال ۱۳۳۷، موجب پیدایش این صنعت درایران شد. در سال ١٣٤٣ هـ. ش،‌ به پتروشیمی خارکمنظور تمرکز و توسعه این صنعت، «شرکت ملی صنایع پتروشیمی» تاسیس و کار خود را آغاز کرد. هدف از تاسیس این شرکت، تبدیل فرآورده های نفتی به فرآورده های غیرنفتی از جمله پلیمرهای خام و لاستیک بود.

 

 

 

صنعت فولاد

«صنعت فولاد»، نه تنها یکی از مهم ترین پایه های اقتصادی هر کشور محسوب می شود بلکه امروزه اقتصاددانان، یکی از شاخص های ارزیابی صنعتی بودن یک کشور را مصرف سرانه فولاد آن کشور ذکر کرده اند. به همین دلیل در کشور ما هم اقدامات اساسی در این خصوص صورت گرفته است، به این ترتیب که اولين گام اساسي در كشور ما در جهت دستيابي به اين صنعت در سال ۱۳۳۸ هـ. ش، برداشته شد و «شركت ملي ذوب آهن ايران» شكل گرفت و بعد از چند سال، یعنی در سال ۱۳۵۱ هـ. ش، «شركت ملي صنايع فولاد ايران» تاسيس شد. پس از پيروزي انقلاب اسلامي در سال ۱۳۵۸ هـ. ش، «شركت ملي فولاد ايران» با «شركت ملي ذوب آهن ايران» ادغام شده و «شركت ملي صنايع فولاد مبارکهفولاد ايران» بوجود آمد كه تا سال ۱۳۸۱ هـ. ش، تنها شركت متولي فولاد در كشور بود. در حال حاضر نیز «شركت ملي فولاد ايران» به عنوان يكي از شركت هاي مهم «سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران» و «وزارت صنايع و معادن» در امر توليد و توسعه فولاد كشور فعاليت دارد.

 

صنعت خودروسازی

«صنعت خودروسازی ایران»، با قدمتی حدود ۴۵ سال، پس از صنعت نفت، فعال ترین صنعت ایران به شمار می آید و در حال حاضر، به عنوان بخش مهمی از کل صنعت و اقتصاد ملی کشور است.
در اوایل قرن بیستم، به دستور مضفرالدین شاه قاجار، اولین اتومبیل سواری که «یک اتومبیل فورد» بود از کشور بلژیک خریداری شد و به دنبال این اقدام مظفرالدین شاه و نیز به دلیل گسترش خط تولید خودروشهرنشینی، نیاز به استفاده از این وسیله نقلیه محسوس شد و واردات این محصول از کشورهای آمریکا و انگلیس از سال ۱۳۰۰ هـ . ش، افزایش یافت.

 

 

صنعت سدسازی

«صنعت سدسازی» در ایران، یکی دیگر از صنایع مهم کشور محسوب می شود. ایرانیان به دلیل کمبود آب و کاهش نزولات جوی، از دیرباز به این صنعت توجه سد لتیانخاصی داشتند. به طوری که ساخت سد، بند یا آبگیر بر اساس نیاز ساکنین هر منطقه و با توجه به شرایط جغرافیایی آن منطقه انجام می شد.

 

 

 

صنعت هوایی


صنعت هوایی ایران در سال ۱۳۴۵ با هدف ساخت و تعمیر اساسی انواع هواپیماهای نظامی و تجاری و نیز تولید قطعات مورد نیاز این محصولات تاسیس شد. این صنعت که توسط سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح اداره می شد، پس از پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی عراق علیه ایران با وجود تحریم های اقتصادی و نظامی، توانست با تکیه بر تخصص و پشتکار متخصین ایرانی، مسیر رشد و خودکفایی را طی نموده و به تولید انبوه موتور جت ها، صنایع هواییقطعات یدکی هواپیماها، بدنه هواپیماها، انواع ملخ ها، چترهای نجات، چترهای فرود خودکار و غیر خودکار و غیره بپردازد.

 

 

صنعت دفاعی


صنعت دفاعی ایران در سال ۱۳۰۴ با نام «قورخانه» در میدان توپخانه، میدان امام خمینی (ره) ، فعالیت خود را با تولید تفنگ برنو آغاز کرد. همزمان با تحولات صنعتی و نیز بروز جریان جنگ های بزرگی چون جنگ جهانی دوم، صنایع دفاعی و نظامی ایران نیز دستخوش تحولات اساسی گردید و در طی سال های ۱۳۲۰هـ. ش و ۱۳۴۰ نام «قورخانه» ابتدا به « اداره تسلیحات» و سپس موشک فاطرسازمان صنایع نظامی تغییر یافت. در پی این تحولات، خرید تکنولوژی فشنگ های خانواده ۶۲/۷، تفنگ ژ ۳، خطوط تولید باروت و مواد منفجره شروع شد و فعالیت های صنعت مهمات سازی، مسلسل سازی و شیمیایی پارچین نیز افزایش یافت.

 

 

 

صنایع دستی

علاوه بر صنایع ذکرشده، ایران در زمینه «صنایع دستی» نیز دارای سابقه ای درخشان است به طوری که این هنر با تاریخ مردم این سرزمین عجین است. در خصوص «صنایع دستی» تعاریف مختلفی شده است ما به برخی از این تعاریف اشاره می کنیم:
لغت نامه دهخدا: «آن چه با دست ساخته می شود، از پارچه، قالی، ساخته های فلزی و غیره. مقابل صنایع ماشینی.
دایره المعارف بریتانیکا: «صنایع دستی، به آن گروه از صنایع گفته می شود که مهارت، ذوق و بینش انسان در تولید آن نقش اساسی دارد.»

 

 

معدن

«معدن» محل انباشت و پیدایش طبیعی یک ماده معدنی اعم از مواد فلزی و یا مواد غیر فلزی است که در پی اکتشافات و حفاری ها، به دست آمده و مورد بهره برداری قرار می گیرد.
ایران با توجه به تشکیلات زمین شناختی و نیز به دلیل داشتن پوسته ای ناهمگن و تحولات مختلف دوران زمین شناسی، از ذخایر غنی معدنی برخوردار است و ایرانیان نیز در طول تاریخ توانسته اند از این ذخایر معدنی در ساخت ابزار آلات و لوازم مصرفی خود بهره برداری نمایند. به اعتقاد برخی از باستان شناسان، اولین بار «مس» در ایران شناخته و مورد استفاده قرار گرفت. «تل ابلیس کرمان» با قدمتی حدود ۶۰۰۰ ساله از جمله مناطق قدیمی ایران است که در آن نمونه هایی از «سنگ معدن» یافت شده است

 

جغرافیای طبیعی و جانوری

کشور ایران، با ارتفاع بیش از ۱۰۰۰ متر از سطح دریا، به عنوان یکی از سرزمین های نسبتاً مرتفع به شمار می آید. این سرزمین، به علت داشتن رشته کوه های مرتفع در غرب، جنوب غرب، شمال، شمال شرق و رشته کوه های کم ارتفاع در شرق و جنوب شرقی، وجود دریای عمان و خلیج فارس در جنوب و دریای خزر در شمال و نیز نواحی پست در مرکز دارای آب و هوای متنوعی است. البته کلیه سیستم های جوی همچون بارندگی که بر ایران تاثیر می گذارد بیشتر تحت تاثیر ارتفاعات این رشته کوه ها به ویژه رشته کوه های زاگرس و البرز هستند. در واقع این رشته کوه ها نه تنها مسیر حرکت سیستم های جوی را تحت تاثیر قرار می دهند بلکه بر تنوع طبیعت و آب و هوا نیز موثرند.

آب و هوا

ایران از لحاظ آب و هوایی یکی از منحصر به فردترین کشورهاي جهان محسوب مي شود و جزو معدود كشورهاي جهان است كه چهار فصل در آن به خوبي نمايان و مشهود است. این مشخصه آب و هوایی کشور یعنی «چهار فصلی بودن» آن، نه تنها تحت تاثیر سامانه های پرفشار سیبری، سامانه باران زای مدیترانه ای و سیستم کم فشار جنوبی است، بلکه وجود کوه های بلند، دشت های پهناور، بیابان ها، رودخانه ها و دریاچه های مختلف، از دیگر عوامل موثر بر آن هستند.
داشتن اختلاف دما در ایران، يكي از بارزترين تفاوت هاي آب و هوايي ايران با ساير نقاط جهان است. با مقایسه آب و هوای نقاط مختلف کشور می توان به خوبی به این تنوع و اختلاف دما در این مناطق پی برد. به طوري كه اختلاف دمای هوا در زمستان میان گرم ترین و سردترین نقطه اين سرزمين، گاهی به بیش از ۵۰ درجه سانتی گراد می‌رسد. به این معنی که؛ زمانی که در فصل زمستان دمای شهر کرد در شب به ۳۰ درجه زیر صفر می رسد، در اهواز دمای هوا حدود ۲۵ درجه بالای صفر است .
پس به طور كلي؛ در خصوص آب و هوای کشور ایران در مناطق مختلف می توان چنین عنوان کرد: سواحل شمالی ايران در تابستان دارای هوای گرم و مرطوب و در زمستان معتدل است. نواحی شمال غرب و غرب نيز داراي تابستان های معتدل و زمستان‌های سرد و نواحی جنوبی ايران هم تابستان‌های به شدت گرم و زمستان‌های معتدل و بهاري دارند.

طبيعت

داشتن شرایط خاص جغرافیایی، چهار فصلی بودن آب و هوا و شرایط اقلیمی منحصر به فرد باعث شده كشور ايران، يكي از غني ترين و در عين حال زيباترين كشورهاي جهان از نظر داشتن جاذبه هاي طبيعي می باشد، به طوري كه از اين نظر جايگاه پنجم را در دنيا به خود اختصاص داده است.
ايران از نظر طبيعي، جزو منحصربه فردترين كشورهاي جهان محسوب می شود. زيرا هر گوشه آن داراي طبيعتي متفاوت نسبت به ساير نقاط دارد. طبيعت كشور ايران را مجموعه ای از رشته كوه ها، دشت ها، مناطق كويري، جلگه ها، آبشارها، جنگل ها، رودها، درياچه ها، آتشفشان ها و غارها تشكيل مي دهند كه هر يك از اين پديده ها در نوع خود بي نظيرند و با قرارگرفتن در كنار يكديگر طبيعتي زيبا را براي كشور ايران فراهم آورده اند.
محدوده ايران از نظر طبيعي در قسمت شمال به رود اترک، دریای خزر و رود ارس، از شرق به کوه‌های هندوکش و کوه‌های باختری دره سند، از غرب به دامنه‌های باختری کوه‌های زاگرس و حوضه آبریز اروندرود و از جنوب به کوه دماوندخلیج فارس و دریای عمان مي رسد. غربی‌ترین شهر ایران کلیساکندی، شرقی‌ترین شهر ايران جالق، شمالی‌ترین شهر ايران پارس آباد و جنوبی‌ترین شهر كشور چابهار است.

گونه جانوری


ایران به دلیل تنوع جغرافیایی و وجود جنگل ها، بیابان ها، کوهستان ها، دریاها و دریاچه ها و رودخانه های متعدد ، زیستگاه گونه های متنوع جانوری است و شاید به جرات بتوان گفت که با داشتن حدود ۱هزار و ۱۳۰ گونه جانوری، رتبه نخست را در جهان به خود اختصاص داده است و در این بین گونه های کمیابی همچون: سیاه گوش،ببر مازندران، آهوی ایرانی، یوز ایرانی، مرال وجود دارند که ویژه سرزمین ایران است.
ایران علاوه بر داشتن پستاندار، از تنوع آبزیان، پرندگان و خزندگان برخوردار است . چهار فصلی بودن آب و هوای ایران، باعث شده، این سرزمین نه تنها خاستگاه پرندگان بومی باشد بلکه خاستگاه پلنگاصلی پرندگان مهاجر از نواحی شمالی آسیا یعنی روسیه و سیبری باشد. وجود دو دریای آزادگرم در جنوب و دریاچه خزر در شمال، موجب تنوع آبزیان گردیده است. در خصوص خزندگان نیز وجود سیمای متنوع طبیعت ایران، این سرزمین را به محل زیست خزندگان و دوزیستان متعددی تبدیل کرده است.
به هر حال باید گفت ایران گنجینه ای کمیابی از پناهگاه حیات وحش و محیط زیست گونه های متنوع و در برخی موارد گونه های نادری از آبزیان، پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان است.

 

گونه های گیاهی

پوشش گیاهی ایران، متاثر از وضعیت طبیعی آب و هوایی کشور است. به طوری که شرایط ویژه ی آب و هوایی متغییر، نه تنها باعث ایجاد محیط زیست های متفاوتی در ایران شده، بلکه موجب رویش گونه های متعددی از گیاهان شده است. براساس گزارش ارایه شده از سوی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، در ایران حدود ۱۰هزار گونه گیاهی جنگلی و مرتعی شناسایی شده است که علاوه بر تامین غذای دام ها، در بخش تولیدات دارویی و صنعتی نیز نیلوفر آبیکاربرد به سزایی دارد.

 

 

 

 

استان های ایران

در كشور ايران، تقسيم بندي كشور به صورت استاني است.

به عبارت ديگر ايران، متشكل از استان هاي متعددي است كه وقتي در كنار يكديگر قرار مي گيرند، كشور ايران را تشكيل مي دهند. هر استان، داراي بخش هاي كوچك تر ديگري نيز هست كه به آن شهر، شهرستان، بخش و روستا مي گويند. بر اساس آخرين تقسيمات كشوري، كشور ايران داراي۳۱ استان و ۲۶۸ شهرستان است.

استان هاي ايران به ترتيب حروف الفبا عبارتند از: آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، البرز، ایلام، بوشهر، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبي، خراسان رضوی ،خراسان شمالی، خوزستان، زنجان، سمنان، سیستان و بلوچستان ، فارس، قزوین ، قم، کردستان، كرمان، كرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، گيلان، لرستان، مازنداران، مركزي، هرمزگان، همدان و يزد.

 

 

 

مشاهیر و مفاخر ایران

قبل از معرفی مشاهیر و بزرگان عرصه علم و ادب و هنر بد نیست به خلاصه ای از سیر علوم در ایران بپردازیم. در طول تاریخ، ایران به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و شرایط مطلوب آب و هوایی همیشه مورد توجه اقوام و همسایگان خود بوده که همین امر باعث مهاجرت ها و تاخت و تازهای آنان به این سرزمین پهناور می شد. هرچند این مهاجرت ها و یورش ها از یک طرف با خود ویرانی ها و مشکلات فراوانی را به بار می آورد ولی از طرف دیگر زمینه برقراری ارتباط با فرهنگ و آداب و نیز تبادل فرهنگ و علوم با سایر ملل را به همراه داشت .

 

با بررسی اسناد به دست آمده متوجه می شویم، در پی همین فرایند تبادل علم و فرهنگ، اقوام باستانی ایران به ویژه تا دوره ساسانی توانسته بودند به دلیل برقراری ارتباط با ملل قدیم چون بابلی ها، هندی ها و یونانی ها، تبحر خاصی در انواع علوم و فنون زمان خود که شامل: ادبیات، هنر، نجوم ، معماری، موسیقی، طب، حساب، هندسه، کیمیا و علوم فلسفی می شد، پیدا کرده و به پیشرفت های چشمگیری برسند .

با این وجود با روی کار آمدن دولت اشکانیان در سال ۲۵۳ ق.م، مقدمات احیای فرهنگ ملی در ایران فراهم شد . عصر معماری و مهندسی در این دوره پیشرفت هایی چشمگیری داشت. عده ای از « مغ ها » از سیستان به هند رفتند و سنت ریاضی و ستاره شناسی هند را پایه گذاری کردند که در تاریخ به مغ – برهمنان معروف شدند. از دیگر دست آوردهای این دوره ساخت جاده ی ابریشم است که سرزمین های چین و هند را از راه ایران به سواحل روم مرتبط می سازد .

در زمان حکومت ساسانیان به ویژه در زمان شاپور اول و پس از پیروزی وی بر «والرین» صدها هزار اسیر به ایران آورده شدند که بیشتر مهندسینی بودند که در ساخت بناها،پل ها، سدها و انتقال برخی مولفه های فرهنگی موثر بودند. جامعه ایران در این عصر به یک جامعه باز تبدیل شد و فعالیت مسیحیان نیز در آن افزایش یافت. مدارس و مراکز علمی زیادی چون» جندی شاپور» ایجاد شد و فعالیت هایی در جهت ترجمه کتاب های هندی ،یونانی به زبان پهلوی و بعدها به سریانی – عبری آغاز شد. همچنین در زمان انوشیروان و پس از تعطیلی مکتب آتن هفت تن از فلاسفه و دانشمندان یونان به دربار ایران آمدند و مدتی در جندی شاپور ماندند. در همین دوره انوشیروان، برزویه طبیب را برای تهیه نسخه ای از کلیله و دمنه به هندوستان فرستاد. از دیگر فعالیت های قابل توجه این دوره فعالیت های ستاره شناسی و نجوم بود.

با ورود اعراب به ایران این سرزمین پهناور تحت حکومت خلفای اسلامی در آمد و زبان عربی رسمیت و مرجعیت یافت و بعدها به صورت زبان رسمی اداری و نیز علم و حکمت در آمد. همچنین در این دوره و باتوجه به گذشت زمان و طولانی شدن مدت نقل احادیث و آیات، نیاز به تفسیر آیه های قرآنی و احادیث، به منظور جلوگیری از تحریف آنها محسوس گردید . به دنبال این احساس نیاز، استخراج احکام از کتاب و سنت رواج پیدا کرد و در کنار استخراج احکام نیاز به یادگیری علوم دیگر از ضرورت های پیشرفت به شمار آمد. از آنجا که ایرانیان سوابق درخشانی در علوم داشتند و از آثار تمدن پیشرفته ای برخوردار بودند، توانستند بر اثر حمایت و نفوذ وزرا و حامیان علم در دستگاه خلفای عباسی، راه را برای شکوفایی دوباره علم در ایران هموار سازند .

استقلال سیاسی کامل ایرانی ها از حکومت خلفا، بهره برداری از کوشش های علمی دانشمندان علوم عقلی و علوم نقلی در دوران خلافت عباسی، پیدایش نثر و نظم فارسی دری، ظهور شاعران معروف و نیز توجه به ترجمه و تالیف به زبان فارسی باعث شد تالیف کتاب های علمی به زبان فارسی رواج یابد .

به این ترتیب از سده ی دوم هجری، مباحث فرهنگی و علوم یونانی، ایرانی و هندی در مسیر تمدن اسلامی قرار گرفتند. بی شک در پایه گذاری نهضت علمی اسلامی دانشمندان ایرانی چون: ابو اسحق ابراهیم فزاری، یعقوب بن طارق، البطریق، جابر بن حیان و ابن بختیشوع نقش اساسی داشتند .

قرن سوم و چهارم، زمان ظهور «نهضت معتزله» و قوت گرفتن «جنبش خردگرایی» است، بیشتر متفکرین این جریان یا ایرانی بودند یا به گونه ای با فرهنگ و تمدن ایران در ارتباط بودند. بنیامین نهاوندی، سهل طبری، سهل بن بشر، اسماعیل بخاری، ابن ماسویه و خوارزمی جزو متفکران ایرانی به شمار می آمدند و در مقابل: ابن خرداد به، نیریزی، ماهانی، دینوی، ابوبکر ابن قتیه، بلاذری، رازی و اسحاق بن حنین از چهره های ترجمه در این عصر هستند .

در قرن پنجم هجری نیز شاهد شکوفایی حکمت اسلامی هستیم. بزرگانی مانند فردوسی، بیرونی، ابن سینا، کرجی، عمرخیام، غزالی و ناصر خسرو که همگی ایرانی هستند ، از بزرگان این دوره محسوب می شوند .

مشاهیر و مفاخر ادبی

قبل از پرداختن به مشاهیر و مفاخر ادبی در ایران؛ بد نیست اشاره ای کوتاه به تاریخ ادبیات ایران داشته باشیم. تاریخ ادبیات در ایران پیش از اسلام به سروده های اوستا یعنی حدود هزار سال قبل از میلاد باز میگردد. این سروده ها که بخشی از سنت شفاهی ایرانیان باستان بوده اند سینه به سینه منتقل شده و بعد ها بخش هایی از کتاب اوستا را در دوران ساسانی پدید آورده اند . البته کتابهای قدیمی نیز وجود دارند که در موضوعات غیرادبی مانند تاریخ، مناجات و علوم گوناگون دارای ارزش ادبی هستند و با گذشت زمان در زمره آثار کلاسیک ادبیات فارسی قرار گرفته‌اند.
با آغاز دوران اسلامی، شعر و ادبیات ایرانی تحت تاثیر صنعت شعر عرب قرار گرفت که در واقع ادامه ادبیات پیش از اسلام بود. در این دوران، آوازه برخی شاعران و نویسندگان ایرانی از مرزهای ایران فراتر رفت ولی با این حال می توان گفت؛ اوج شکوفایی شعر و نثر فارسی در دوره سامانیان بوده است و در این میان، شاعران و نویسندگانی نظیر فردوسی، سعدی، حافظ شیرازی، عمر خیام و نظامی شهرتی جهانی پیدا کردند در میان چهره‌های شناخته شده ادبیات معاصر فارسی در جهان نیز می‌توان به صادق هدایت در داستان و نیما یوشیج در شعر اشاره کرد.
به طور کلی ادبیات فارسی به دو نوع شعر فارسی و نثر فارسی تقسیم می شوند که هرکدام دارای خصوصیات مختص خود هستند. به این معنی که؛ شعر فارسی از نظر ساختاری شامل: شعر کلاسیک و شعر نو است و شعر کلاسیک که شعر کهن نیز گفته می شوند دارای انواع مختلفی است که عبارتند از: مثنوی، قصیده، غزل، مسمط، قطعه، رباعی، دوبیتی، تک بیتی، ترکیب بند، چهار پاره، ترجیح بند و مستزاد .
به طور کلی ادبیات ایران که شامل: شعر، داستان، طنز، نثر فارسی و نمایشنامه می شود به سه دوره «پیش از اسلام»، «پس از اسلام» و «معاصر» تقسیم می شود و فعالین این حوزه را «شعرا» و «نویسندگان» تشکیل می دهند که ما در این بخش به ترتیب دوره تاریخی و به معرفی آنان می پردازیم.

مشاهیر و مفاخر علمی

علم و دانش، شامل مجموعه ای از دانستنی‌هایی است که بشر برای زندگی خود از آنها بهره می‌گیرد. انسان در دوره های کهن به دلیل محدود بودن حوزه علم و دانش، می توانست به فراگیری بیشتر علوم عصر خود بپردازد و گاهی یک نفر می توانست این علوم را در حافظه خود جای دهد، ولی رفته رفته و با رشد معلومات و دانستنی ها، بشر اقدام به طبقه بندی این معلومات کرد و باعث شکل گیری حوزه های مختلف و تخصصی شدن علوم شد. در این که علم و دانش، تاریخی همزمان با تاریخ بشری دارد شکی نیست. اما در خصوص اهمیت و توجه ایرانیان به مقوله علم و دانش باید اذعان داشت که این توجه به روزگاران کهن و ایران باستان بر می گردد و با تاریخ کشور ما پیوند عمیقی دارد. به طوری که در قرون متمادی در سرزمین ما به علم، عالم، دانش و معرفت توجه فراوانی می شد و مراکز نگهداری کتب و اسناد تاریخی دارای ویژگیهای بود که امروزه همان ویژگی ها همچنان مورد توجه متخصصان قرار دارد

آثار به دست آمده از شهر تاریخی شوش در استان خوزستان، نشان دهنده درجه دانش و آگاهی اقوام ایرانی در زمینه علوم ریاضی و نجوم است و از اولین اختراع های علمی بشری در دانش نجوم توسط ایرانی ها، اختراع و استفاده از دستگاه های مورد احتیاج محاسباتی نجوم به نام اسطرلاب بود که نام اصلی آن در ایران باستان جام جمشید یا جام جم بود که البته آن را شمارشگر نجومی یا شمارشگر اختران می نامیدند و برای محاسبه حرکات اجرام فلکی و اصول هندسی نجوم و گاه شماری به کار می رفته است.
به هر حال هدف از بیان مطالب فوق؛ بیشتر پرداختن به تلاش ها و مشقات عالمان و دانشمندان سرزمین ایران است که سهم عمده و به سزایی در پیشرفت و توسعه میهن عزیزمان داشته اند و ما سعی می کنیم در این جا؛ هرچند کوتاه و مختصر ولی جامع به بیان شرح حال این بزرگان بپردازیم.

 

مشاهیر و مفاخر فلسفی

فلسفه در ابتدای پیدایش، تا قرن ها شامل تمامی علوم بشری می شد و در واقع یک فیلسوف را عالم بر همه دانش ها می دانستند ولی به تدریج و با گسترش دانش بشری، علوم مختلف از آن جدا شد و به عنوان یک علم مستقل به شمار آمد.
با پیدایش فلسفه در سده ششم ق . م، فلاسفه در ابتدا ، به تحقیق درباره موضوعاتی می پرداختند که امروزه آن ها را جزو علوم مستقل می دانیم. برای مثال، تحقیق درباره حیوانات، انسان ها ، گیاهان، اجرام آسمانی، سنگ ها و دیگر مباحث علمی، جزو حوزه فعالیت فلاسفه محسوب می شد. اما به تدریج و با گذشت زمان دانش ریاضیات و نجوم و در این اواخر جامعه شناسی و روانشناسی نیز از آن جدا شده و به علومی مستقل تبدیل شدند. به همین دلیل است که فلسفه را «مادر علوم» می نامند. 
در واقع فلسفه، تفکر محض درباره جهان و چیستی امور است. یعنی تفکر درباره کلی ترین و اساسی ترین موضوعاتی که در جهان و زندگی با آن ها روبرو هستیم. البته ابن سینا در تعریف فلسف می گوید: فلسفه آگاهی بر حقایق تمام اشیا است، به قدری که برای انسان ممکن است بر آن ها آگاهی یابد. و اما فیلسوف از نظر افلاطون به کسی اطلاق می شود که در پی شناسایی امور ازلی و حقایق اشیا و علم به علل و مبادی آن ها است.
شاید بتوان چنین گفت که؛ فیلسوف همواره در پی یافتن معنای جهان و چیستی آن است. به اشیا از جنبه هایی که علوم دیگر به آن ها می پردازند، کاری ندارد. بلکه با هستی اشیا و بودن آن ها سروکار دارد و می خواهد قوانین بودن را بیابد.

مشاهیر مذهبی


مذهب در زبان عربی به معنای طریقه، روش، رای و به معنای اعتقادی که براساس آن فعلی را انجام می دهند، آمده است. علی ربانی گلپایگانی در کتاب «فرق و مذاهب کلامی» خود نوشته است: «مذهب معمولا کار بردش اخص از دین است یعنی دین عام است و مذهب خاص. مثلا دین مبین اسلام عام است و شامل همه فرقه های اسلامی می شود و لذا شیعه و سنی همه بر این اعتقادند که اگر کسی به وجود خداوند و یگانگی او و نبوت پیامبر اکرم (ص) و آنچه او از جانب خدا آورده، اقرار نماید، مسلمان است و آثار اسلام که در کتب فقه بیان شده بر آن مترتب است.»

مشاهیر ورزشی


ورزش به فعالیت ها و مهارت های فیزیکی عادي و معمول جسمانی گفته می شود که براساس یک سري از قوانین مورد قبول همگان با اهداف تفریح، یا برای مسابقه، لذت بردن و رسیدن به ورزیدگی است . ارایه تعریف از ورزش بستگی به هدف و منظور ما از انجام دادن آن دارد؛ به این معنی که زمانی که رقابت شنا در مقابل هزاران تماشاگر در یک استخر به منظور مسابقه انجام می گیرد نوعی از ورزش است حال اگر شنا در یک استخر معمولی و یا دریا انجام گیرد یک تفریح شمرده می شود.

 

اماکن زیارتی و گردشگری

کشور ایران علاوه بر تنوع جغرافیایی، وسعت جنگل ها و مراتع، وجود رودها و دریاچه ها، گستردگی کویرها و پراکندگی کوه ها و دامنه کوه ها، به دلیل داشتن تاریخ و تمدنی چند هزار ساله، دارای اماکن تاریخی، مذهبی، فرهنگی و تفریحی فراوانی است که از ویژگی های خاص تاریخی و معماری این کشور به شمار می رود. ساخت این اماکن که اغلب به صورت باغ، پارک، پل،حمام ، عمارت و موزه ها در سراسر شهرهای ایران پراکنده است، در واقع بنای این عمارت ها، برگرفته از هنر، باورهای دینی و فرهنگ ایرانیان و نیز گویای فرهنگ، آداب و رسوم اقوام و اجداد گذشته ما است. همچنین، پیشرفت جامعه بشری، تحول نحوه زندگی و فعل و انفعلات محیط زیستی باعث شد تا نیاز به حفظ طبیعت و حیات وحش، حفظ آثار برجا مانده از گذشتگان و نمایش پیشرفت های بشری، در غالب ایجاد باغ وحش ها، پارک های ملی، موزه ها و سینماها به شکل امروزی به وجود آید.پاسارگاد

اماکن باستانی

 

با توجه به قدمت تاريخي كشور ايران، آثار باستانی، بناهاي تاريخي و موزه هاي قديمي و زيبايي در اين كشور وجود دارد. كشور ایران داراي رتبه دهم جاذبه‌های باستانی و تاریخی در جهان است. به طوری که بیشتر آثار این کشور به ثبت یونسکو رسیده و جزو میراث جهانی به شمار می آیند.
آثار برجای مانده در ایران که قدمتی بیش از ۶ هزار ساله دارد باعث شده این کشور به یکی از کانون های شکل گیری تمدن بشری تبدیل شود و بقایای به جا مانده از آتشکده ها، ارگ ها، تپه ها، کتیبه ها خود گواه بر این ادعاست.

 

اماکن زیارتی

 

با توجه به وجود اعتقادات عميق و ريشه دار مذهبي در ميان ايرانيان، زيارت گاه هايي در اين كشور وجود دارد كه همواره مشتاقان بسياري از سراسر ايران به سمت زيارت آنها مي شتابند.حرم امام رضا
برخي از اين زيارت گاه ها، مانند بارگاه مطهر امام رضا(ع) در مشهد مقدس، داراي ارزش معنوي و مذهبي قابل توجهي براي مسلمانان جهان هستند. به طوري كه هر ساله مسلمانان بسياري از سراسر جهان به منظور زيارت آنها به سوي ايران روانه مي شوند. در كشور ايران، اماكن زيارتي ديگری نيز وجود دارند كه از نظر منطقه اي مورد توجه قرار مي گيرند و به طور معمول زايران آنها را افراد محلي تشكيل مي دهند. به عبارت ديگر،‌ زيارت، ‌از جمله اموري است كه در راس زندگاني مردم ايران قرار دارد و به عنوان يك نياز ضروري و در عين حال شرعي و مذهبي در زندگي مردم تلقي مي شود. به طوري كه بسياري از ايرانيان به مناسبت هاي مختلف ملي و مذهبي به صورت فردي و يا همراه با خانواده به زيارت اماكن مذهبي مي پردازند. 

 

اماکن تاریخی

آشنایی ایرانیان با معماری، یکی از مهم ترین عوامل پیدایش بناها و اماکن بی نظیر تاریخی در ایران است. علاقه و توجه هنرمندان ایرانی به هنر معماری نه تنها باعث خلق بناهای عظیم و باشکوهی کاخ چهلستون قزویندر سراسر ایران شده است بلکه باعث تداوم همیشگی این هنر بین هنرمندان ایرانی بوده است. از مهم ترین ویژگی های بناهای تاریخی ایرانی: طراحی های مناسب، محاسبات دقیق در ساخت این بناها، فرم پوشش درست بناها، رعایت مسایل فنی و علمی در ساختمان ها، ایوان های رفیع، ستون های بلند بناها و تزیینات مختلف بناها هستند که در عین سادگی معرف شکوه معماری ایرانی است.

 

 

اماکن تفریحی

فطرت طبیعت گرایی انسان باعث شد تا وی به فکر جلوگیری از روند تخریب طبیعت و محیط زیست که در پی گسترش شهرنشینی و افزایش جمعیت اتفاق افتاده بود، بیافتد. به طوری که با توسعه پار ملتشهرنشینی، ساخت اماکن مسکونی، تولیدی و خدماتی موجب کاهش وسعت جنگل ها، مراتع، دشت ها و نیز از بین رفتن اکوسیستم های طبیعی چون گونه های مختلفی گیاهی، درختی و جانوری در این مناطق شده بود.

 

 

 

 

 

فرهنگ و هنر

«فرهنگ و هنر» هر کشوری، رابطه نزدیکی با شناخت و حفظ هویت ملی آن کشور دارد و انسان بدون فرهنگ و هنر معنایی ندارد. فرهنگ و هنر در عین حال که دو مقوله ی جدا از هم هستند ولی مکمل یکدیگرند، به این معنی که مهم ترین میراث تاریخی بشر، فرهنگ اوست که وسیله تعامل و ارتباط او با دنیای پیرامونش به شمار می رود و هنر مهم ترین بخش فرهنگ است. اصالت هنر و پیوند آن با زندگی بشر، رمز ماندگاری آن است که در طول تاریخ و با زندگی وی عجین شده است.
با توجه به تاریخ چند هزار ساله ایران باید گفت؛ این کشور خاستگاه اولیه اقوام مختلف با گویش ها و آیین ها و سنن خاصی است که هر کدام از این اقوام سهم به سزایی در خلق فرهنگ و آثار هنری داشته و دارند، به طوری که با مطالعه اقوام ایرانی متوجه خواهیم شد فرهنگ و هنر رایج در ایران از جمله هنرهای متنوع و غنی در جهان به شمار می رود که شاید در نوع خود و در مقایسه با آثار جوامع دیگر بی نظیر باشد. هنرمندان ایرانی نه تنها با الهام از ذوق و هنر ذاتی خود، بلکه با تلفیق این هنر با ظرافت های فرهنگ ملی- بومی توانسته اند، استادانه به خلق آثاری هنری چون: موسیقی، نقاشی،معماری و هنرهای تجسمی و غیره بپردازند

.
 

.

فرهنگ


استفاده از کلمه «فرهنگ» از دیرباز در ایران معمول بوده و در بیشتر متون ایرانی آورده شده است. واژه فرهنگ از دو کلمه «فر» یعنی شکوه، عظمت و «هنگ» به معنی؛ وزن، وقار، کشیدن تشکیل شده است. البته در این واژه از فر به عنوان پیشوند و به معنی؛ جلو، بالا و پیش استفاده شده است. پس به طور کلی در بیان معنی لغوی این واژه می توان به نوشته «محمود بختیاری» در کتاب فرهنگ و تمدن ایران اشاره کرد: فرهنگ؛ یعنی بیرون کشیدن مجموعه دانستنی ها، نیروها و استعدادهای نهفته افراد یک ملت برای پربار کردن پدیده ها و خلاقیت های ناشناخته آدمی.
فرهنگ، به دلیل پیچیدگی ایی که دارد دارای تعاریف متعددی است که بد نیست به تعدادی از این تعاریف اشاره کنیم:

 

هنر


هنر قدمتی تاریخی دارد و با تولد انسان متولد و با وی همراه است و قدر مسلم از بارزترین جلوه های اسرارآمیز فرهنگ و تمدن انسانی است که در اثر عواطف، احساسات، هوش و تخیل بشری و یا به منظور انتقال معنا و مفهوم به وجود آمده است. هنر تعریف استانداری ندارد و هر یک از صاحب نظران حوزه هنر، هرچند براساس ذوق و برداشت شخصی خود، تعریفی از آن ارایه داده اند، ولی تا حدودی اکثر آنان در مواردی چون:

 

دانش و فناوری

دانش و فناوری دو مقوله جدا از هم و در عین حال مرتبط با هم هستند. زمانی که ما از دانش برای حل مشکلات و مسایل بشری بهره می بریم در واقع وارد حوزه فناوری می شویم. دانش با درک قوانین موجود در طبیعت سر و کار دارد، بطوری که، درک این قوانین در نهایت منجر به کشف دانش بنیادی درباره‌ی دنیا، هستی و همه‌ی موجودات زنده می‌شود. اما فناوری ابزاری است برای رسیدن بشر به اهداف خود. دانش درباره‌ی چگونگی استفاده از قوانین طبیعت در زندگی انسان، ساکت و خنثی است ولی فناوری به علت کاربرد دانش در عمل پویا است.
به زبان ساده، دانش، حجم انبوهی از اطلاعات و تجربیاتی است که فکر و ذهن آدمی آن را کسب و درک کرده است و توانسته پس از جمع آوری اطلاعات از محیط پیرامون خود آن را در قالب مجموعه ای از حقایق، اصول، قوانین و نظریاتی که پایه های آموزشی انسان را تشکیل می دهند را تدوین و تنظیم کند و در عرصه فناوری با بهره گیری از روش ها، ابزارها، تجهیزات، ماشین آلات و غیره به کار برد.

دانش

دانش، شامل مجموعه ای از دانستنی‌هایی است که بشر برای زندگی خود از آنها بهره می‌گیرد. انسان در دوره های کهن به دلیل محدود بودن حوزه علم و دانش، می توانست به فراگیری بیشتر علوم عصر خود بپردازد و گاهی یک نفر می توانست این علوم را در حافظه خود جای دهد، ولی رفته رفته و با رشد معلومات و دانستنی ها، بشر اقدام به طبقه بندی این معلومات کرد و باعث شکل گیری حوزه های مختلف و تخصصی شدن علوم شد. در این که علم و دانش، تاریخی همزمان با تاریخ بشری دارد شکی نیست. اما در خصوص اهمیت و توجه ایرانیان به مقوله دانش باید اذعان داشت که این توجه به روزگاران کهن و ایران باستان بر می گردد و با تاریخ کشور ما پیوند عمیقی دارد. به طوری که در قرون متمادی در سرزمین ما به علم، عالم، دانش و معرفت توجه فراوانی می شد و مراکز نگهداری کتب و اسناد تاریخی دارای ویژگی های بود که امروزه همان ویژگی ها همچنان مورد توجه متخصصان قرار دارد.

فناوری

فناوری یا تکنولوژی از ترکیب دو کلمه یونانی؛ «تکنو» یعنی هنر و «لوژی» یعنی علم و دانش به وجود آمده است. بنابراین فناوری را می توان مجموعه ای از فرآیندها، دانش ها، روش ها، ابزارها، تجهیزات، ماشین آلات، سیستم ها و مهارت های به کار رفته در ساخت محصولات برای ارایه خدمات دانست. همچنین فناوری به معنای اصلی خود یعنی؛ حداکثر استفاده از کمترین امکانات موجود و توانایی انجام کار در تمامی سطوح و زمینه ها از جمله طراحی، ساخت، استفاده، تعمیر و نگهداری، تحقیق و توسعه است. در اینجا به تعدادی از تعاریف ارایه شده در خصوص فناوری، اشاره می کنیم

: