قلعهی فلکالافلاک مهمترین اثر تاریخی شهر خرمآباد و نماد آن است. کمتر گردشگری بدون بازدید از این قلعه، خرمآباد را ترک میکند و مردم بومی هم علاقهی خاصی به این بنا دارند چرا که چکیدهای از تاریخ، فرهنگ و تمدن این شهر و قوم لر است. قلعهی تاریخی فلاکالافلاک که قدمت آن را مربوط به دوران ساسانیان میدانند، بر فراز قلعهای در مرکز خرمآباد واقع شده و از بسیاری از نقاط شهر قابل مشاهده است. اگر به دیگر آثار تاریخیای که در اطراف قلعه وجود دارند مثل سنگنبشته، منارهی آجری، آسیاب گبری، پل شاپوری )شکسته) و گرداب سنگی مراجعه کنید، متوجه پیوستگی تاریخی این بناها خواهید شد.
در تمام طول سال، چشمهی پرآبی به نام گلستان از زیر تپه جاری است که همراه با استخر و پارک اطراف قلعه، زیبایی خاصی به آن بخشیده است.
قلعهی فلکالافلاک ۵۳۰۰ متر مربع وسعت دارد و شامل ۸ برج، دو صحن، ۳۰۰ جانپناه، ۱۲۴ اتاق و ۱۱ کفشکن بین اتاقها است. ارتفاع بلندترین دیوار این بنا تا سطح تپه ۲۳ متر است. عمدهی مصالحی که در ساخت قلعه از آنها استفاده شده شامل سنگ، آجر (قرمز و بزرگ)، خشت و ملات گچ و آهک است. ورودی قلعه نیز در برج جنوب غربی به عرض ۱۰ متر و ۲۰ سانتیمتر و ارتفاع سه متر ساخته شده است.معماری قلعهی فلکالافلاک در طی دورههای گوناگون تاریخی دچار تحولات فراوانی شده است و بیشتر این تغییرات مربوط به دورهی صفویه تا قاجار بودهاند. به روایت مردم بومی و برخی اسناد تاریخی تا یکصد سال پیش بارویی دولایه، خشتی و دوازده برجی پیرامون بنای فعلی وجود داشته که اکنون تنها دو برج از آن در شمال غربی و جنوب شرقی باقی مانده است. پلان بنای این قلعهی تاریخی هشتضلعی است.
تاریخ خبر: پنجشنبه 11 آبان 1396
ساعت: 12:25:31 PM