شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران با خرید بهروزترین هواپیمای فلایتچک دنیا، کشور را در عملیات وارسی پروازی به خودکفایی رساند. این خودکفایی مرهون افرادی است که بیدریغ و بدون چشمداشت، دست به دست هم در هر وارسی پروازی نقشآفرینی میکنند. اکنون ۶ متخصص وارسی پرواز به همراه خلبانان و کارکنانی در پشت صحنه، فرودگاههای کشور را بینیاز از حضور متخصصان همتای خارجی خود کردهاند.
به گزارش تیننیوز درباره حرفه وارسی پروازی در مرکز آموزش فنون و خدمات هوایی با محمدهادی صمدی، متخصص وارسی پرواز به گفتوگو شد. در این نشست صمدی درباره فرآیند آغاز، اجرا و اتمام وارسی پروازی در فرودگاههای ایران گفت. این گفتوگوی تخصصی همراه با اصلاحات رایج آن تنظیم شده است که اینک آن را با هم میخوانیم.
هدف از وارسی پروازی ایمنسازی فضای کشور برای هرگونه وسیله پرنده اعم از کشوری و نظامی است که مصوبه ایکائو برای کشورهای عضو به شمار میآید. طبق انکس و داکیومنت ۸۰۷۱ وارسی پرواز برای سیستمهای ناوبری، راداری، روشنایی، طرحهای پروازی و روتها(از جمله RNAV) و همچنین سیستمهای ناوبری و راداری نظامی انجام میشود که این سیستمها طی وارسی پروازی (Flight inspection) چک شده و صحت عملکرد آنها و قابلیت پرواز طرحهای پروازی و روتها بررسی میشوند و در صورت داشتن شرایط انکس و داکیومنتها، عملیاتی بودن سیستمها اعلام میشود.
برای وارسی پرواز ابتدا زمانبندی چک سیستمها (Planning و Scheduling) بر اساس اولویت و داکیومنت ۸۰۷۱ انجام میشود. این اولویتبندی شامل سوانح، گزارش خرابی، چک دورهای، نصب اولیه و سایت یابی میشود.
در فرآیند چک دورهای برخی سیستمها ۶ ماهه، برخی یکساله و برخی دیگر یکسال و نیم است. همچنین تعدادی از دستگاههای ناوبری بر اساس درخواست (Maintenance Request) وارسی میشوند.
در گام بعدی، Ground Surveying شروع شده تا امکان تهیه دیتابیس فرودگاهها و ایستگاهها فراهم شود. سپس مراحل چک یک سیستم Procedure نوشته میشود که اجرای این مراحل، نیاز به دقت فراوانی دارد. پس از آن عملیات پروازی با همکاری تنگاتنگ میان متخصصان وارسی پروازی Flight inspector و خلبانها آغاز میشود.
در این مرحله Procedure های نوشته شده هم در پنل متخصصان وارسی پرواز و هم در FMS کاکبیت هواپیما بارگذاری میشود. خلبانها نیز گام به گام Procedure را با هماهنگی متخصصان وارسی پروازی Flight inspector پرواز میکنند و همزمان متخصصان وارسی پروازی، صحت پخش سیستمهای در حال وارسی را چک میکنند تا در صورت نیاز به تصحیح شدن به Maintenance Ground اعلام کرده و پس از تصحیح دوباره همان مرحله را تکرار کنند تا نهایتا در داخل تولرانسهای انکس و داکیومنت قرار گیرد.
این روش برای همه Procedure ها انجام میشود تا در پایان متخصصان وارسی پرواز Flight inspector با توجه به شرایط و وضعیت Status سیستم تحت وارسی، عملیاتی یا غیرعملیاتی بودن آنها را اعلام کند.
پس از انجام وارسی پروازی وضعیت سیستم تحت وارسی، با اعلام متخصصان وارسی پروازی (Flight inspector) به NOTAM office ، در AIP نشر (Publish) داده میشود.
تاریخ خبر: شنبه 13 خرداد 1396
ساعت: 11:29:06 AM